Rickham House, Bray, Maidenhead

Project Overview

Grade 2 Listed Buildings

Rickham House in Bray is a significant Grade 2 listed structure in a prominent position in the village of Bray in Berkshire. Shape Architecture was commissioned to design a large contemporary extension and remodel the interior. The extension provides the kind of desirable spacious open plan modern living that the existing arrangement of numerous small rooms did not.

Listed Building Architects

Shape Architecture was appointed for this project on the basis of our experience in working with listed buildings set in conservation areas throughout London and the South-East.

Contemporary Extension

The extension sits in a side section of the building plot and extends out into the garden. The extent of the site is finally established with the demolition of several outbuildings. A significant feature is the historic brick garden wall, much of which will become an interior wall within the extension. This helped decide the design approach of using a limited number of materials which would be carefully composed and clearly expressed. In order not to put any weight on retained walls a simple and elegant oak frame is designed to sit within the existing fabric. Clearly expressed, the oak posts establish an interesting rhythm and serve to ‘frame’ sections of the warm red brickwork. Set in contrast to the texture and detail of the brick walls is a polished concrete floor which is a simple and elegant base on which to place furniture. It helps reflect light around the interior and adds to the contemporary feel of the space. The extension is filled with light from a large rooflight and a series of low and high level windows. These include a large expanse of glass set into the rear of the roof that allows views down into the space from the upper levels of the house.

The Extension and Garden Beyond

As the extension projects into the garden the facade is treated in high performance glazing, both as fixed panels and sliding folding doors. The interior flows into the garden and is flooded with daylight.

A Sustainable Extension

The client was particularly interested in adding a sustainable extension to the listed building. This has been achieved through a combination of measures, prime amongst which is the maximisation of natural light through the series of rooflights and glazed screens. Elsewhere simple measures such as high levels of insulation and high performance windows have been specified alongside energy efficient lighting. A sedum roof sits over the rear half of the extension that will absorb up to 70 per cent of rainwater that falls upon it.

The Feature Roof

A key feature of the extension is the roof form. At the garden side the roof echoes the pitched form of the existing roofs to the main house, with clean and simple glazed panels and rooflights set within. The shape of the roof is clearly expressed internally and this adds height and volume over the dining area below. Between this roof and the existing building sits the ‘secret garden’ a green sedum roof visible only from the upper levels of the main building.

Key Project Features
  • Project Status: Planning Approved
  • Contemporary Extension to Grade 2 Listed Building
  • Large Light-Filled Extension with Original Wall
Brochure Link

issuu.com/shapearchitecture/docs/rickham_house?e=0