Dartmoor Eco-House

Project Overview

Sustainable Architecture

The Dartmoor Eco-House project is a design for an architecturally striking and sustainable family home set in the Dartmoor National Park. Part buried in the ground, the project employs traditional local materials of timber and stone in an elegant and simple contemporary design.

The Building Form

A series of timber hoops define the form of the building – the repetition of the larger and smaller hoops are set against each other to form a central elliptical corridor. The larger spaces this form creates are given over to living rooms with extensive views out over the surrounding countryside. The smaller hoops provide spaces for the kitchen and study, and are set against the more intimate landscape of the wooded hill.

The building is set within an excavation into the side of the hill whereby a half storey undercroft houses the various support services and also a series of pad foundations onto which the structural timber hoops sit. The result is that the whole nature of the building form is expressed and can be clearly understood. The building is not one with its foundations lost underground – it is simpler and more elegant than that.

An Eco House in the Landscape

The internal elliptical corridor forms part of a route that extends through the house and into the landscape at either side. An external micro mower plant is located at one end of the route, and at the other end of this axis is a bird hide to quietly watch the varied local wildlife. In between these smaller structures sits the building.

The Expression of Space and Light

The rear of the building faces south, with sunlight filtered through the elliptical corridor so the building is seen to glow on approach. Below ground spaces and services under crofts, realised in local materials, help to create a rich and diverse structure within which the occupants can live and work.

The Roof Form

The geometry of the timber hoops determine the roof form. The larger longer hoops create a gently curving roof that is finished with a green sedum covering. The smaller hoops are resolved as an angular roof of lesser projection which is variously finished with glass, where it oversails the study and kitchen or steel over other parts.

Contemporary Architects

The Eco House illustrates a contemporary approach to architecture whereby sustainable design is fully integrated into the building form to create inspiring spaces.

Key Project Features
  • Project Status: Pre-Planning
  • Environmentally Sustainable Design for a Family Home
  • Clearly Defined Form and Layout
  • Fully Integrated Sustainable Architecture with Inspiring Contemporary Interior