Third Avenue

Hove

Private Residential | Basement

Duplex Flat Third Avenue Hove

Shape Architecture has now started on site with a Duplex Flat project in a prominent location on Third Avenue, Hove, set within a Conservation Area. We gained several planning permissions to co-opt an existing storage room below our client’s flat into habitable accommodation and linking the two to create a duplex. Permission was also granted for a lightwell at the front of the property to bring light into the lower ground floor level and also more expansive glazing to the rear of the ground floor to gain more light and better views of the garden. There is no doubt that the flat is totally transformed. Shape architecture has experience of over 30 basement projects and brought this experience to bear here. Additionally, our portfolio of work on listed buildings in the surrounding roads helped negotiate the planning process on this project where issues such as brick specification were closely controlled by the planners. The lower ground floor houses a bedroom, en-suite and small gym space.

3D section cut of a residential project in Hove
Proposed Section cut through the basement and ground floor
An image showing a 3D section cut of a basement project in Brighton
Existing Section cut through the basement and ground floor
An image showing a basement for a project in Brighton
Existing basement
A 3D image showing a residential project in Hove
3D View of the internal layout
An image showing a sketch of a floor plan of a residential project in hove
Floor Plan Sketch
An image showing a sketch of a section cut through a residential project in Hove
Section Sketch

Our Client at Third Avenue writes:

 

I have been super impressed with every aspect of the service from Shape Architecture

I had quite a complex project where I was planning to turn my flat into a Duplex.  My property is part of a large Victorian building, and my intention was to connect the flat to the basement below, digging into the floor to raise the ceiling height and creating a new bedroom and bathroom.  The works required underpinning and legal agreement from all parties within my building, alongside this I also needed consent from the council as I lived in a Conservation Area.

The team at Shape led the way for me to secure all of the above, with little if no effort from myself.  They were at hand at every stage of the project providing a friendly, professional service where nothing seeing too much trouble.

Having never done a project of this size I was constantly on the phone or emailing Shape but this was not a problem at all, the team made me feel at ease and explained everything clearly for me to understand and made me feel 100% comfortable with what was happening.

I cannot personally recommend the team at Shape more highly and I have been so pleased with every aspect of their service – a telling sign (for me) was all the people around the project from the party wall surveyor to the building team etc, etc did not have anything but praise for Shape as well.