Ellerby Street 01

Fulham

Private Residential | Basement

Shape Architecture has undertaken many whole house developments in the ‘Alphabet Streets’ in Fulham and this project was one of the first.

The project adds a basement, side and rear extensions, loft conversion and pod room to the existing property and remodels the entire interior. The particular success of this Fulham basement extension is the visual and physical connection between the interior and the garden beyond.

This project is light filled and spacious with numerous and varied views.

It also enjoys a variety of visual and physical connections with the spaces around and above. The kitchen and dining space has uninterrupted views of the garden through elegant sliding doors, which can be pulled back to open the whole façade onto the garden. A glass bridge then connects the inside to the garden as it crosses the light well. The garden light well has an elegant glass and wood stair leading up to the glass bridge over and provides a direct route to the garden.

The corridor space linking all basement accommodation is set fairly wide and helps create a sense of space as soon as one walks down into the basement. In addition to this, a light well is formed in the middle of the basement which brings light and air a sense of space into what might otherwise be a ‘darker’ section of the basement. Set over the light well is another link from the ground floor reception room to the kitchen at the rear. This provides long views from the front to the rear of the property and the garden beyond.